Inloggen Registreren

Cacao

Cacao


Algemene informatie

theobroma cacao L.

Cacaobonen kunnen op veel verschillende manieren gegeten worden, niet alleen als chocolade. In chocolade gaan veel van de positieve eigenschappen van de cacaobonen verloren als gevolg van het roosteren en doorde toegevoegde suikers en melk. De cacao die wij aanbieden is afkomstig van de kwalitatief hoogwaardige “criollo”-variëteit.

Botanischeomschrijving: De cacaoboom heeft vertakte stammen en kan tot 5m hoog worden. De getande bladeren zitten met 5 of 6 bij elkaar en hebben rafelige randen. De kleine bloemen zitten in groepen van 15 tot 30. De plant krijgt een lange kromme vrucht die 10 tot 20 cm lang wordt en een puntig uiteinde heeft. Het aantal bonen in elke vrucht varieert van 80 tot 130.

Bruikbareonderdelen: Zaden (bonen).


Herkomst

Onze cacaobonen zijn geoogst in Satipo, in centraal-Peru.

Geschiedenis: De wilde cacaoboom stamt oorspronkelijk uit het Amazonegebied, waar hij gebruikt werd door de inheemse bevolking. Later verspreidt door Centraal-Amerika tot in het zuiden van Mexico, waar de Tolteken en de Azteken het gingen verbouwen en met de bonen dranken bereidden. Daar krijgt het de naam “Xocolatl”.

Voedingswaarde

Eigenschappen

Vitamines: A, B-complex, D, E.

Mineralen: Magnesium, fosfor, calcium, ijzer, zink, koper.

Alkaloïden:Theobromine, fenylethylamine, serotonine.

Rijk aanbioflavonoïden.