Inloggen Registreren

Maca

Maca


Algemene informatie

Lepidiummeyenii, Walp.

Knolgewasuit de Kruisbloemenfamilie (kool, broccoli, spruitjes) dat in de hooglanden groeit. Door de hoogte, de lage temperaturen en de sterke wind kunnen de meeste andere gewassen hier slecht groeien. De wortels hebben een hoge voedingswaarde en hun zoete smaak wordt versterkt door ze in de zon te drogen.

Botanischeomschrijving: Kruidachtige eenjarige plant die tussen de 12 en 20 cm hoog kanworden, met een wortel, korte steel en een bladrozet. De wortel varieert in lengte van 2 tot 5 cm. Er zijn meerdere soorten maca  die verschillen door de schilkleur van de wortels. Die kan wit, geel, crème, zwart, rood, paars of grijs zijn.

Bruikbareonderdelen: Wortels.

Meer informative over maca kunt u hier vinden.

Herkomst

Onze maca groeit vooral op het Junin-plateau, dat op 3.800- 4.000 meter hoogte ligt.

Geschiedenis: Maca wordt al meer dan twee duizend jaar verbouwd. Het staat sindsdien onder de bewoners van de regio bekend als de "fontein van de jeugd". In het Inca-rijk was maca het voedsel voor de adel en werd het vaak gebruikt als een offer aan de goden, samen met de aardappel en maïs.

Voedingswaarde

Eigenschappen

Vitamines: B-complex, C, D, E. Mineralen: Calcium, magnesium, natrium, kalium, fosfor, koper, ijzer, zink, mangaan. Alkaloïden: Macaenes en macamides (nieuwe meervoudig onverzadigde vetzuren en hun amiden). Essentiële aminozuren: asparaginezuur, glutaminezuur, serine, histidine, glycine,threonine, onder andere. Vrije vetzuren: 20 varianten (met de hoogste concentratie: linoleenzuur, palmitinezuur en oliezuur).