Inloggen Registreren

Paarse maïs

Paarse maïs


Algemene informatie

Zea Mays, paarse variëteit.

Maïssoort die afkomstig is uit de lage valleien van de Andes en sinds pre-Inca tijd gebruikt wordt als voedsel en natuurlijke kleurstof. Het hoofdingrediënt van “chicha morada” (frisdrank) en “mazamorra morada” (toetje),beide zeer populair in Peru.

Botanische beschrijving: Eenjarige plant met een stevige rechtopstaande stengel, die tussen de 60 cm en 4 meter hoogte kan groeien. Het heeft lange afwisselende bladeren met een groenachtig paars kleur, die vervolgens leiden tot de paarse kolven, met een lengte van tussen 7 en 50 cm lang.

Bruikbare onderdelen: Kolven en korrels.

Herkomst

Onze paarse maïs komt uit Huancavelica, 400 km zuidoost van hoofdstad Lima.

Geschiedenis: Wordt geteeld sinds meer dan 2.500 jaar geleden, bij pre-Inca culturen en dit kan afgeleid worden uit keramische uit beeldingen van de kolven die gemaakt werden in de Mochica-cultuur. Het werd gebruikt, zowel in voedsel en in natuurlijke kleurstoffen en werd toen bekend als kulli sara of sara.

Voedingswaarde

Eigenschappen

Vitaminen: B3, B1, B2.

Mineralen: Fosfor, calcium, ijzer.

Hoge inhoud van anthocyaan.