Inloggen Registreren

Quinoa

Quinoa


Algemene informatie

Chenopodium quinoa.

Een zaad dat gebruikt kan worden op de zelfde manier als granen maar met een hogere voedingswaarde. Quinoa is een natuurlijke bron van hoogwaardige plantaardige eiwitten vanwege een hoog gehalte aan essentiële aminozuren.

Botanische beschrijving: Eenjarige kruidachtige plant die een hoogte tussen de 1 en 3 meter kan bereiken. De bladeren zijn breed en veelvormig en hebben een groene, rode of paarse kleur. De bloemen zijn klein en hebben geen bloemblaadjes. De vruchten zijn droog en hebben een doorsnede van ongeveer 2 mm. De quinoa zaden komen te voorschijn door van deze vruchten de dekblaadjes te verwijderen en ze kunnen wit, beige, grijs, roze, rood of zwart kunnen zijn.

Bruikbare onderdelen: Zaden.

Herkomst

Onze quinoa zaden worden geoogst in Huancavelica en Ayacucho, allebei gelegen in het centrale gebergte van Peru ten zuidoosten van de Lima.

Geschiedenis: Vanaf meer dan 5.000 jaar geleden een van de belangrijkste voedselgewassen in de pre-Columbiaanse culturen van Latijns-Amerika. Door de komst van de Spanjaarden namen granen de plaats van quinoa als basisvoedsel in.

Voedingswaarde

Eigenschappen

Vitaminen: B3 (niacine: 0,6mg/100g), B1 (thiamine: 0,3mg), B2 (riboflavine: 0,3mg), B9 (foliumzuur: 0,08), E (alfa tocoferol), C.

Mineralen: Kalium (926,7mg/100g) fosfor (383,7), magnesium (246,6) calcium (148,7), ijzer (13,2), zink (4,4).

Vetten: Oliezuur (48%), linolzuur (0,8%) en verzadigde vetzuren (0,4%).

Lysine,isoleucine, methionine en cysteïne.