Inloggen Registreren

Yacon

Yacon


Algemene informatie

Smallanthus sonchifolius.

Een eeuwenoude knol uit de Andes die eruit ziet als een zoete aardappel. Hij heeft een zoete smaak en hydraterende eigenschappen en is ook goed voor de spijsvertering.

Botanische omschrijving: Deze grootbladige plant lijkt op de zonnebloem (behoort tot dezelfde familie) en heeft lange vertakte wortels die tot 25 cm lang en 10 cm dik kunnen zijn. De kleur van deze vlezige wortels variërt tussen bruin, paars en wit. Ze bestaan uit 80% water en het grootste deel van hun droge gewicht wordt gevormd uit koolhydraten, voornamelijk fructo-oligosaccharides (FOS).

Bruikbare onderdelen: Wortels en bladeren.

Herkomst

Onze yacon komt uit Oxapampa, in centraal-Peru.

Geschiedenis: Oorspronkelijk uit de Andesregio, er is bewijs van de domesticatie in culturen zoals de Mochica (500 v.C.-700 n.C.) en de Nazca (500-1.200 n.C.). De Inca’s namen de plant intensief in gebruik en gingen de wortels in de zon drogen om hun zoetheid te stimuleren. Waarschijnlijk consumeerden ze yacon als natuurlijk hydraterend voedsel.

Voedingswaarde

Eigenschappen

Vitamines: B-complex, C.

Mineralen: Kalium, fosfor, ijzer, zink, magnesium, natrium,calcium, koper.

In yacon zijn koolhydraten opgeslagen als fructo-oligosaccharides (FOS) die voornamelijk bestaan uit fructose en inuline. Alle yaconwortel-producten hebben een FOS-gehalte tussen de 35-50% en een zeerlaag gehalte aan enkelvoudige suikers. Omdat de mens geen enzymen aanmaakt om FOS te hydrolyseren, wordt FOS niet in het lichaam opgenomen. Daarom is yacon uitstekend geschikt voor diabetici.